Pineda de Mar es troba al bell mig de la Costa del Maresme, entre la Serralada Litoral i el mar. Està situada a 55 quilòmetres de Barcelona i a 45 de Girona, ben comunicada a través de la carretera N-2, l’autopista C-32 i una línia de tren que permet un pas freqüent de vint minuts. La seva àmplia i llarga platja arenosa de gran qualitat, juntament amb una variada oferta d’allotjament que inclou hotels, apartaments i càmpings, així com un gran nombre de cafeteries, terrasses i restaurants, la fan un nucli privilegiat per a les vacances familiars. Pineda de Mar també es caracteritza per la seva configuració urbana amb places verdes, arbredes, raconades de flors i fonts que aporten un encant especial al municipi. La proximitat del parc natural del Montnegre permet el contacte amb els boscos mediterranis, mentre que l’oferta cultural és molt diversa. El clima és molt benigne, amb una temperatura mitjana de 17º C.
Cap a finals del segle XII, les primeres cases comencen a construir-se prop de l’església, formant un carrer únic al voltant del camí ral, que era l’antiga via romana que, paral·lela a la costa, arribava a Barcelona. Aquest primitiu nucli urbà era conegut com la Pobla de Sa Buada. El 1338, el vescomte Bernat II de Cabrera atorgà carta de poblament a l’entorn del mercadal, el que va donar lloc al naixement de la vila de Calella. A partir del segle XVIII, després de la guerra de Successió, Pineda experimentà un notable creixement demogràfic, que es va intensificar durant les primeres dècades del segle XX, malgrat el desastre de la fil·loxera.
Aqüeducte Romà
El procés de romanització de les terres del Maresme va ser molt intens, com ho demostra la xarxa de vil·les romanes que s’estengué per la franja costanera. A Pineda, es poden trobar restes d’una vil·la romana al mas de Can Roig, activa entre els segles I i V.
Fundació Tharrats d’Art Gràfic
Ubicada en un singular edifici dissenyat per Javier Mariscal, aquesta fundació alberga una de les millors col·leccions d’art gràfic de Catalunya. Acull un fons d’art permanent de l’obra del mestre Joan Josep Tharrats, així com d’altres artistes de renom com Miró, Tàpies i Brossa. A més, l’edifici de Can Comas és un important centre cultural amb concerts, exposicions i cursets al llarg de l’any.
Aplec al Santuari de la Mare de Déu de Gràcia
Té lloc entre març i abril i és una celebració popular que reuneix la comunitat.
Festa Major de Joan Petit
Se celebra el 24 de juny, amb activitats diverses que inclouen música, danses i actes tradicionals.
Aplec a la capella de Sant Jaume
Aquest aplec se celebra al juliol, amb una festa en honor a Sant Jaume que reuneix veïns i visitants.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat