Cervelló, situat a la comarca del Baix Llobregat i a uns vint quilòmetres de Barcelona, combina natura i història, envoltat de muntanyes i de municipis veïns com Vallirana, Corbera de Llobregat i Torrelles de Llobregat. Amb una superfície de 24,14 km², dels quals una gran part es troba dins el Pla d’Espais d’Interès Natural de Catalunya (PEINC) i la Xarxa Natura 2000, Cervelló té zones naturals protegides que mantenen la biodiversitat de la regió. El punt més alt és el Puig d’Agulles, que amb els seus 653 metres d’altitud ofereix impressionants vistes panoràmiques.
Entre els monuments més emblemàtics de Cervelló trobem el Castell de Cervelló, construït al segle IX i destinat a defensar els accessos a Barcelona. Mencionat per primer cop l’any 904 en un document de donació, el castell va passar per diverses mans nobles fins que el 1297 va ser venut al rei Jaume II. Posteriorment, va canviar diverses vegades de propietaris fins a quedar abandonat després de la Guerra de Successió.
També destaca l’església del monestir de Sant Ponç de Corbera, un dels edificis romànics millor conservats de Catalunya, construït al segle XI. Tot i que depèn de la parròquia de Corbera, aquest monestir de tradició benedictina pertany administrativament a Cervelló. Altra joia patrimonial és l’església romànica de Santa Maria, un edifici del segle XII que originàriament va ser una capella del segle IX. L’estructura té un absis semicircular i elements renaixentistes, i al segle XIX es va dedicar a Santa Maria de Cervelló.
El Pont del Lledoner, iniciat l’any 1771 i acabat el 1802, és un viaducte impressionant, projectat més per ostentació que per necessitat pràctica. Situat sobre el torrent del Lledoner, va ser restaurat i ampliat després de danys patits durant la Guerra Civil.
Cervelló té una riquesa de flora i fauna pròpia de les zones mediterrànies. Hi trobem garrigues amb romaní, pinedes de pi blanc i avellanoses. La fauna inclou espècies com senglars, guineus, fagines i genetes, que troben refugi en les fondalades i zones d’alzines. Un element geològic notable és l’avenc d’en Roca, proper al coll de l’Ordal, amb més de 60 metres de fondària i una sala subterrània que és ideal per a l’exploració espeleològica.
L’agenda festiva de Cervelló inclou diverses celebracions que ressalten el seu patrimoni cultural. Entre aquestes, hi ha la festa major d’estiu i altres celebracions tradicionals, que integren actes culturals, activitats populars i commemoracions històriques. Les festes reuneixen la comunitat i permeten reviure la història de Cervelló, destacant el valor cultural i patrimonial del municipi.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat