Sant Hilari Sacalm, coneguda com “La vila de les 100 fonts,” és un municipi al cor del massís de les Guilleries. Aquesta població combina l’encant d’una vila tranquil·la amb una gran activitat cultural i social. Sant Hilari destaca per l’entorn natural que l’envolta, on l’aigua, les muntanyes i la natura prenen un protagonisme essencial i fan del poble un destí perfecte per aquells que busquen relaxar-se i gaudir de l’essència de la terra.
Cada diumenge, el mercat setmanal a la Plaça de l’Església i la Plaça Mossèn Jacint Verdaguer és el lloc ideal per trobar productes locals de qualitat i degustar l’artesania del poble. Passejant pel centre del municipi, els visitants poden descobrir una varietat de botigues amb productes de quilòmetre zero, afavorint la proximitat i sostenibilitat en la compra.
El municipi de Sant Hilari Sacalm, amb una superfície de 83,56 km², es troba envoltat pel massís de les Guilleries i situat al límit entre la comarca de la Selva i la d’Osona. El poble s’alça prop dels 800 metres d’altitud, envoltat d’un relleu accidentat que fa que l’aigua s’integri al paisatge a través de fonts, aqüífers i rierols, convertint el poble en un lloc únic on gaudir de la natura. El punt més alt de les Guilleries és el cim de Sant Miquel de Solterra, des d’on es pot observar una vista panoràmica excepcional de la comarca.
Els orígens de Sant Hilari es remunten al segle IX, quan els francs van repoblar la zona i la van dedicar a Sant Hilari de Poitiers. La població va créixer al voltant de l’església de Sant Hilari, documentada des de l’any 922 i part del terme del castell de Solterra, situat al cim de la muntanya de Sant Miquel. Durant el segle XIX, Sant Hilari es va consolidar com un gran centre d’estiueig gràcies a les aigües mineromedicinals de la Font Picant, descobertes pel Doctor Gravalosa, fet que va propulsar el desenvolupament econòmic i social del poble.
Sant Hilari ha estat la llar de diverses figures històriques destacades:
General Moragues: Heroi de la Guerra de Successió, conegut per la seva lluita per la identitat catalana.
Jaumet del Flabiol: Un músic mut que, amb el seu flabiol, va esdevenir el primer repartidor de l’aigua de la Font Vella entre els estiuejants.
Doctor Gravalosa: Responsable de la posada en valor de les aigües mineromedicinals de la Font Picant.
Joan Sala, Serrallonga: Un dels bandolers més famosos de Catalunya, que va convertir les Guilleries en el seu refugi natural.
Gegants de Sant Hilari: Els gegants de Sant Hilari representen Bernat de Gurb i Blanca d’Olvan, senyors de Solterra des del 1326. També inclouen Josep Moragues, el General Moragues, i la seva segona esposa, Magdalena Giralt.
Les Guilleries han estat escenari de moltes llegendes que evoquen misteri i màgia. Algunes de les més conegudes són:
La Pedra Llarga: Una gran roca a l’entrada del poble que amaga dues llegendes amb protagonistes demoníacs. Es diu que fer un pacte amb el diable en aquest lloc podia suposar grans canvis, però també grans maldecaps. Es creu que tocar-la pot portar mala sort, i que la seva presència guarda les històries d’aquells qui van arriscar-se.
Sant Miquel de les Formigues: Aquest és el cim més alt de les Guilleries, i el seu nom té relació amb una antiga llegenda en què Sant Miquel va fer fora un exèrcit de formigues que infestava la muntanya. Aquesta llegenda ha atorgat al lloc un valor simbòlic especial, atraient molts excursionistes que busquen connectar amb l’essència espiritual del lloc.
La Petjada del Diable: La història explica que Sant Antoni Abad va desafiar el mateix diable a Sant Miquel de Solterra, i que el diable va deixar la seva petjada marcada en una roca quan va fugir. Aquesta roca es troba en una zona plena de misteri i sovint visitada pels més supersticiosos.
La Roca dels Encantats: Aquesta roca està associada amb una gruta on es diu que hi vivien nimfes encantades que concedien desitjos a aquells prou valents com per aventurar-se dins. Els més agosarats encara busquen el camí per trobar aquesta gruta màgica i provar sort.
Sant Hilari és un poble compromès amb les seves tradicions, i aquestes són viscudes amb una intensitat que es transmet als visitants, que en poden gaudir i participar:
Via Crucis Vivent: Cada Divendres Sant, Sant Hilari celebra una processó única que ha passat de generació en generació. Els vilatans recreen amb gran detall i devoció el camí de la Creu, convertint el poble en un escenari religiós que rep visitants de tot arreu.
L’Embruix: Inspirat en les històries de bruixes i bruixots que envolten les Guilleries, aquest esdeveniment nocturn és ple d’espectacles, danses i cerimònies dedicades a l’imaginari màgic de les Guilleries. L’Aquelarre de bruixes és el moment culminant de la festa, on els visitants s’endinsen en l’ambient enigmàtic de la natura i les llegendes.
Festa Major: L’últim cap de setmana d’agost, Sant Hilari acomiada l’estiu amb una gran festa que inclou activitats per a tothom: música, balls, correfocs, i molta diversió que omple els carrers de vida i alegria.
Fira Guilleries: Celebrada per posar en valor els productes locals i la riquesa de l’entorn natural de les Guilleries, aquesta fira ofereix un cap de setmana de mercat de productes de proximitat i activitats que permeten conèixer millor la cultura i l’entorn del massís.
Sant Hilari Sacalm és una destinació encantadora, on natura, tradicions i història convergeixen en una experiència única. El seu paisatge de muntanyes i fonts, el patrimoni cultural arrelat i les llegendes que impregnen cada racó fan de Sant Hilari un lloc màgic per a aquells que volen descobrir l’essència d’una vila amb profundes arrels en el folklore i la natura.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat