Sant Pere Pescador, amb una població de 2.090 habitants, té una extensió de 17,80 km² situat al centre del Golf de Roses. El sector litoral de platja verge i aiguamolls, així com el tram del riu Fluvià que travessa el terme, formen part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà. Aquest és l’únic indret de la Costa Brava on es poden trobar més de sis quilòmetres de platja verge amb dunes i sorra fina.
Les principals fonts d’ingressos de l’economia local provenen bàsicament de l’agricultura i el turisme. Les terres planes i fèrtils són destinades a conreus de regadiu, destacant la producció de poma, que és el principal element agrícola del municipi i s’exporta a nivell nacional i internacional gràcies a la seva alta qualitat.
Sant Pere Pescador és un lloc idoni per practicar tota mena d’esports. A les platges es realitzen activitats com el windsurf, la vela i el caiac. Les àmplies zones verdes i boscoses també ofereixen oportunitats per al senderisme, l’equitació i llargues passejades en bicicleta. El riu Fluvià proporciona un entorn natural únic per a una jornada de pesca tranquil·la.
A principis dels anys setanta, durant unes obres en una casa particular, es van descobrir restes d’un enterrament tardoromà (segle IV dC), amb una tomba coberta de tègules romanes. Aquesta troballa, juntament amb fragments de tègules romanes i materials coetanis, suggereix que el nucli ja estava habitat en aquella època. D’una etapa posterior, prop de la carretera que uneix Castelló d’Empúries i Sant Pere Pescador, es va trobar una necròpolis alt-medieval indígena (s. IX dC) formada per tombes cobertes amb lloses de pissarra.
El municipi apareix per primera vegada amb el topònim Villa Militiano en dos documents judicials del 913, promoguts pel comte d’Empúries, Gausbert. La influència del monestir de Sant Pere de Rodes va provocar que el nom evolucionés a “Sancto Petro” i, eventualment, a Sant Pere Pescador. A principis del segle XI, el municipi ja era conegut amb aquesta denominació. Al segle XII, es construeix un fort que protegeix l’església, el cementiri i la major part de la població. Al segle XIV, el noble Ponç de Caramany es casa amb Elionor de Requesens, hereva de nombroses propietats, incloent Sant Pere Pescador, on estableixen la seva residència i esdevenen senyors de la zona. El 1370, la família Caramany adquireix un pati a l’interior de la Força de Sant Pere, que es converteix en la seva casa pairal.
Església Parroquial de Sant Pere: Construïda a partir del 1682 sobre una antiga església romànica, és de estil barroc senzill i presenta una planta de creu llatina. Compta amb capelles laterals i dues columnes d’estil corinti a la façana. Els retaules barrocs originals van ser destruïts durant la Guerra Civil.
Cooperativa de Sant Pere: Especialitzada en la producció de fruita dolça, especialment la poma Golden, és un dels principals productors del país, amb 12 milions de quilos anuals. Fundada el 1970, la cooperativa aposta per la producció integrada, garantint qualitat amb un mínim ús de químics.
Plaça Major: Centre social del poble, on s’han celebrat mercats i festes. Tot i que algunes activitats s’han traslladat, continua sent un lloc important per a la comunitat. Destaca l’edifici de Can Trona.
Platja de Sant Pere Pescador: Amb 6.300 metres de longitud, aquesta platja és ideal per a esports aquàtics com surf i windsurf, gràcies al vent. Es troba al Golf de Roses i acull competicions nacionals i internacionals.
Les zones de la platja, de sud a nord, inclouen:
Platja del Riuet
Platja Cortal de la Devesa
Platja Cortal de la Vila (també coneguda com Platja de La Cagarra, on es tolera el nudisme)
Platja Cal Cristià
Platja Can Sopa
Platja Can Nera
Platja Can Martinet
Platja La Gola
A la part més oriental de la platja, es troba una zona de valor natural i paisatgístic, que forma part del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà, amb accés rodat restringit i àrees de regeneració dunar protegides.
Muralles (segle XV)
Mas de Guillem Joan (segle XVI)
El Cortal Gran (segle XVII)
Ajuntament (segle XIX)
Sant Pere Pescador és un municipi amb una rica història, una bellesa natural impressionant i una comunitat activa que celebra les seves tradicions i cultura.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat