Albanyà: Un Raco de Catalunya Teixit amb Història i Encant

Escut d'Albanyà - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

 

Albanyà és un municipi situat a l’extrem nord-oest de l’Alt Empordà, a l’alta vall de la Muga, en un entorn de terres pirinenques i en contacte amb l’Alta Garrotxa. L’any 1969, el municipi de Bassegoda va ser incorporat al d’Albanyà, cosa que el converteix en un dels termes més extensos de la província de Girona i el tercer més alt de la comarca de l’Alt Empordà. El poble d’Albanyà s’ha desenvolupat entorn del monestir de Sant Pere d’Albanyà, fundat al voltant dels anys 820-825 per l’abat Dònmul, i conserva encara un nucli històric al voltant d’aquesta església.

Llocs d’interès

Església de Sant Pere d’Albanyà
Aquest antic monestir, un dels primers documentats al sud dels Pirineus en temps carolingis, es va fundar al segle IX i es va unir posteriorment a l’abadia de Santa Maria d’Arles, al Vallespir. Actualment és una església romànica de nau única amb transsepte i tres absis semicirculars, decorats amb elements romànics del segle X o XI. La façana occidental, amb la seva porta d’arcs, un finestral i el campanar d’espadanya, és fruit d’una reforma del segle XII. Tot i el seu estat degradat, s’hi pot veure una làpida funerària del segle XIV.

Sant Vicenç de Principi
Restes d’una antiga església romànica del segle XI, mig amagades pel bosc, on es conserven els murs occidentals i una part de la volta de canó.

Sant Miquel de Bassegoda

Església romànica del segle XII, característica per la seva elegància i proporcions, construïda amb carreus ben tallats. Té una nau amb absis semicircular, coberta de volta apuntada i un campanar d’espadanya a ponent. Ha estat recentment restaurada

La Muga
El riu Muga, que neix dins del terme municipal d’Albanyà i desemboca als aiguamolls de l’Empordà, ofereix una gran riquesa natural al seu recorregut, amb fauna i flora variada. Les seves aigües fresques formen gorgues i espais idíl·lics que conviden al bany i a l’exploració.

 

Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat