Agullana: Un Poble Amb Història, Encant i Autenticitat Catalana

Escut d'Agullana - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

 

Agullana és un municipi de la comarca de l’Alt Empordà, a la província de Girona. Amb una extensió de 27 km² i situat a una altitud de 165 metres, el poble està prop de la frontera amb França i La Jonquera. El terme municipal limita amb altres municipis com Capmany, Darnius, Maçanet de Cabrenys i La Vajol. Aquest poble destaca pel seu patrimoni natural, amb una rica vegetació i diversos monuments megalítics que daten de l’època neolítica. L’economia tradicionalment ha estat lligada a l’agricultura i la ramaderia, i el seu paisatge s’ha format al voltant de masies disperses.

Agullana - Wikipedia, la enciclopedia libre

Llocs d’interès

Ermita de Santa Eugènia
Un dels llocs més emblemàtics d’Agullana és l’ermita de Santa Eugènia, situada al coll de Portell. Aquest lloc és molt important per a la població local, amb una devoció especial cap a Santa Eugènia, i és el punt de celebració d’un aplec anual durant el dilluns de Pasqua. La història de l’ermita està marcada per una llegenda relacionada amb les relíquies de Santa Eugènia, que, segons es conta, van ser trobades per un bou agenollat davant d’uns esbarzers, just on actualment es troba l’ermita.

Monuments megalítics
Agullana conserva diversos vestigis megalítics que daten de la prehistòria, com dòlmens i menhirs. Entre els més destacats es troben el dòlmen de la Llosa de la Jaça d’en Torrent, el menhir de la Pedra Dreta i el menhir dels Palaus, que són exemples importants de l’arquitectura funerària prehistòrica. Aquests monuments són testimonis d’una comunitat que practicava l’agricultura i la ramaderia i tenien una relació espiritual amb el paisatge.

La Barraca del Lladre
Es tracta d’un sepulcre de tipus galeria catalana, amb una estructura singular formada per tres lloses que cobreixen la cambra funerària. Aquest monument és considerat una mostra de l’arquitectura funerària de la cultura megalítica del Pirineu empordanès i es troba a prop d’altres restes arqueològiques importants del municipi.

Les masies
Un altre dels elements característics d’Agullana són les seves masies, moltes de les quals daten del segle XIX i principis del XX. Aquestes construccions, en la seva majoria de pedra vista, són de planta quadrada i de dues plantes, amb elements annexos com pallers i corrals. Les masies es concentren principalment en dues zones: una a la zona nord-oest, escarpada i boscosa, i l’altra a la zona sud-est, més plana i dedicada a la vinya i els cereals.

 

Festes i tradicions Festa Major d'Agullana - Ajuntament d'Agullana

Carnaval d’Agullana: Celebrat des de 1976, aquest carnaval comença amb una cercavila al matí per recollir ingredients per a les tradicionals «xuies» (truites). A la tarda hi ha activitats infantils i, a la nit, un ball per a adults amb disfresses. Tots els actes són gratuïts i organitzats per l’Ajuntament.

Festa de Pasqua: Inclou la marxa Xino-Xano (divendres Sant), una caminada familiar que passa per masos del poble, amb esmorzar gratuït. El diumenge hi ha una fira i diversos actes, com espectacles i ball. El dilluns es celebra l’aplec de Santa Eugènia, una festivitat religiosa que acaba amb ballades i tradicions com el «Ball del ramallet».



Destacats

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat