Situada a la comarca del Pallars Jussà, la Pobla de Segur és la segona població més gran de la zona, amb més de 3.000 habitants i una extensió de 33,59 km². Es troba a 525 metres sobre el nivell del mar, a la confluència dels rius Noguera Pallaresa i Flamisell, que desemboquen a l’embassament de Sant Antoni. Aquesta ubicació estratègica en la regió prepirinenca ha fet de la Pobla un punt de connexió entre la cultura del Pirineu i la de la Conca, així com entre el Pallars Jussà i comarques veïnes com el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça.
Casa Mauri (1907)
Aquest edifici és un referent del modernisme català, amb una decoració detallada i l’ús de materials típics de l’estil, com mosaics, vitralls i treballs en forja. Construïda com a residència, avui dia és la seu de l’Ajuntament i de l’Oficina de Turisme, amb jardins històrics que envolten la propietat.
Molí de l’Oli de Sant Josep
Remodelat als anys 90, aquest antic molí té una estructura que recorda l’estil romànic, i avui funciona com a centre cultural polivalent. L’edifici conserva elements antics i inclou una escultura de Sant Josep de l’escultor Josep Llimona. A la planta baixa, es conserven arxius històrics i fotogràfics de la vila.
Ermita de Sant Miquel del Pui
Aquesta ermita del segle XII, restaurada recentment, és una mostra del romànic català amb elements com l’absis rodó decorat amb arcs i pilastres. El 8 de maig, l’aplec de Sant Miquel inclou una missa i ballada de sardanes en què la comunitat celebra la seva història amb el repartiment de pa beneït.
Església de Sant Cristòfol
De possible origen medieval o fins i tot anterior, aquest edifici està lligat a l’orde dels Templaris, que es van establir a la zona al voltant del segle X.
Caramelles
Per Setmana Santa, el diumenge de Pasqua, la Pobla celebra la tradició de les caramelles amb un grup de cantaires que recorre la vila des de les vuit del matí fins a les dues de la tarda. Aquest grup, format per persones de totes les edats, canta peces tradicionals com Pascua Florida i la Cançó del Raier. Els cantaires recullen donatius i aliments durant el recorregut, destinats a la festa del dilluns de Pasqua al Vernedot, on la jornada culmina amb un dinar popular a base d’arròs i un ball.
Festa de Sant Miquel
Cada 8 de maig, la Pobla de Segur celebra la romeria en honor a Sant Miquel, patró de la vila, en una festa que inclou la benedicció i repartiment del pa, una missa i una ballada de sardanes. Els participants aprofiten per gaudir d’un dinar de camp al voltant de l’ermita, i la festa finalitza amb un ball a la Plaça de l’Arbre. Aquesta celebració està documentada des de l’any 1758.
Falles de la Verge de Ribera
El 17 de juny, en vigílies del solstici, els fallaires pugen a la muntanya de Santa Magdalena amb falles d’avellaner i pi sec preparades prèviament. A mesura que es fa fosc, baixen amb les torxes enceses, juntament amb les pubilles vestides amb roba tradicional catalana, fins a l’església per oferir-les a la Verge de Ribera. La festa es completa amb sardanes a la plaça de la Pedrera i un sopar popular. L’origen d’aquesta festa de foc es remunta als anys 50, però es basa en una tradició ancestral pirinenca. Des del 2015, aquesta celebració forma part del Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat de la UNESCO, reconeixement compartit amb altres festes de foc del Pirineu.
tot-catalunya.cat / C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers – Tel. 93.840.52.90 / info@tot-catalunya.cat