Ruta de Montserrat: El camí dels pelegrins

Montserrat és una de les destinacions més icòniques i emblemàtiques de Catalunya, coneguda tant pel seu valor espiritual com pel seu patrimoni natural. Situada a uns 30 quilòmetres de Barcelona, aquesta muntanya destaca per les seves espectaculars formacions rocoses de formes arrodonides, que semblen esculpides per mans divines. El seu nom, que significa “muntanya serrada”, fa referència a l’aspecte irregular i singular dels seus cims, alguns dels quals arriben fins als 1.236 metres d’altura, com el Sant Jeroni, el punt més alt.

Montserrat es va formar fa uns 30 milions d’anys com a resultat de l’activitat geològica. En aquell moment, la zona estava coberta per un mar primitiu, i els sediments marins es van acumular al fons. A mesura que es van aixecar les muntanyes a causa dels moviments tectònics, aquests sediments es van compactar i solidificar, formant la roca que avui compon Montserrat. L’erosió provocada per l’aigua i el vent va fer les espectaculars agulles i cims punxeguts que caracteritzen aquesta muntanya, creant el paisatge únic que la fa tan reconeguda.

El camí dels pelegrins és una ruta de pelegrinatge que connecta Viladecavalls amb el monestir de Montserrat, una de les icones religioses i naturals més importants de Catalunya. Aquesta travessia ofereix una immersió en la natura, passant per paisatges de gran bellesa, masies històriques i elements de patrimoni cultural. El camí recorre senders i pistes que han estat recorreguts per pelegrins al llarg dels segles, oferint una combinació de reflexió espiritual i contacte amb l’entorn natural. La ruta culmina amb vistes espectaculars de Montserrat, creant una experiència única per als amants del senderisme i la història.

Dades de la ruta

Distància: 10-12 km (depèn del punt d’inici)

Dificultat: Moderada

Durada: 4-5 hores

Inici de la Ruta

Punt de partida: L’itinerari comença des de l’església de Sant Martí de Sorbet, a Viladecavalls, un petit poble situat a uns 10 km de Montserrat.

Direcció: Prenem el carrer de Sant Martí en direcció a l’estació de Renfe, travessant vies ferroviàries fins a arribar al carrer Montserrat amunt.

Indicacions i llocs destacats Ciclo inicial de grado medio en Senderismo - SAFE Formación

Can Buxeres
Després de passar per la estació de Renfe, continuem pel carrer Montserrat amunt i prenem la pista asfaltada fins arribar a Can Buxeres, una masia amb una línia de xiprers que decoren la seva entrada. Aquí s’inicia un sender que baixa pel bosc i que ens porta cap al coll de Can Margarit.

Mas de Collcardús
Després de seguir diverses pistes i creuar la C-58, el camí ens porta al mas de Collcardús. Aquest mas, situat en una zona de natura, és un punt de pas abans de seguir el camí cap a Montserrat.

Riera de Boixadell
Continuant el camí, arribem a una urbanització i travessem la riera de Boixadell. Aquí el camí es converteix en un corriol que davalla fins a creuar el torrent de la Torre i la C-58 sota el viaducte.

Coll de Can Torrella i Pas del Camí Vell
Després d’un fort pendent, arribem al coll de Can Torrella i continuem pujant fins al pas del camí Vell, també conegut com coll de l’Orpina. Aquest tram ofereix vistes espectaculars i és un dels punts més emblemàtics de la ruta.

Coll dels Lladres
Continuem pel sender que ens porta al coll dels Lladres, on s’obre una vista increïble del pla del Fideuer. Aquest és un dels moments més impressionants del camí, ja que es poden veure les espectaculars formes de Montserrat.

File:Capella de Sant Bernat de Menthon (Montseny) - 2.jpg - Wikimedia CommonsCapella de Sant Bernat de Menton i Coll de la Pedra
Després de passar pel coll dels Lladres, seguim el camí fins al coll de la Pedra, on trobem una petita capella dedicada a Sant Bernat de Menton. Aquest és un lloc de gran tranquil·litat, perfecte per fer una pausa.

Ermita de Sant Salvador de les Espases
Un dels punts culminants del recorregut és l’ermita de Sant Salvador de les Espases, un edifici petit situat sobre un esperó. Aquesta ermita, a més de ser un lloc de culte, ofereix serveis públics com taules i una font per refrescar-se. És un punt ideal per descansar abans de la tornada.

Final de la Ruta:

Tornada a l’Estació de Renfe de Torreblanca
Després de la visita a l’ermita, el camí de tornada ens porta fins a l’estació de Renfe de Torreblanca, des d’on podem agafar el tren per tornar a Viladecavalls.