Catalunya és una terra plena de tradicions úniques que connecten el passat amb el present, on cada poble celebra les seves festes amb una passió i alegria inigualables. Aquestes festes són una oportunitat per endinsar-se en la cultura popular, conèixer els costums més arrelats i gaudir de l’energia festiva que omple els carrers cada any. Us portem a tres de les festes més emblemàtiques que capturen l’esperit de la nostra terra: les Festes de Sant Antoni Abat i dels Tres Tombs, la Festa de la Calçotada a Valls i la Festa de l’Ós.
Les Festes de Sant Antoni Abat són una de les celebracions més tradicionals de Catalunya, que se celebren cada any el 17 de gener en molts pobles i ciutats de la comunitat. Aquestes festes són una expressió profunda de la devoció popular i de la vida rural, ja que Sant Antoni Abat és considerat el patró dels animals. En aquest dia, el poble es reuneix per oferir la seva gratitud i pregar per la salut dels seus animals, que tenen un paper fonamental en l’economia i la cultura rural.
Aquesta festivitat té una gran significació per a les zones agrícoles i ramaderes de Catalunya. Les celebracions inclouen la benedicció d’animals, un acte simbòlic on els propietaris porten els seus animals (cavalls, burros, gossos, etc.) a l’església perquè siguin beneïts pel sacerdot. La imatge de Sant Antoni Abat, com a protector dels animals, és central en aquestes celebracions.
Una de les activitats més destacades de la festa són els Tres Tombs, un acte que consisteix en una processó on els animals beneïts (cavalls, burros, mules, gossos i altres), sovint acompanyats de carroces decorades, recorren els carrers del poble. Els participants, vestits amb roba tradicional, representen una manera de retornar a les arrels de la vida rural i agrícola de Catalunya. Les carroces són una part essencial d’aquesta festa i, en moltes localitats, són preparades amb molta cura i creativitat.
Els Tres Tombs es refereixen a la tradició de fer tres voltes a la plaça del poble, simbolitzant el recorregut de les ànimes dels animals beneïts i la protecció que reben per part de Sant Antoni. Aquest moment crea un ambient màgic i emocionant, on les mules, cavalls i altres animals desfilaran davant els ulls dels visitants i de la comunitat, mostrant l’estima i el respecte cap a aquests companys de treball.
A més de la processó i les activitats religioses, les Festes de Sant Antoni Abat i dels Tres Tombs són una gran festa popular. Als pobles on es celebra, les places s’omplen de música i danses tradicionals, com les danses de bastons i les dimonis, que aporten un aire festiu i colorit a les celebracions. Els veïns i visitants poden gaudir d’un ambient animat on les xocolatades, les grans verbenes i els dinars populars són protagonistes.
Les Festes de Sant Antoni Abat i dels Tres Tombs es celebren arreu de Catalunya, amb una gran varietat de municipis que mantenen les seves pròpies tradicions. Alguns dels llocs on se celebren aquestes festes són Alcanar, Barcelona, Ascó, Vila-seca, Balsareny, Falset, Taradell, Valls, Igualada, Berga, Anglesola, Vilanova i la Geltrú, Caldes de Montbui, Esparreguera, Ripollet i Manlleu. Cada poble aporta el seu toc particular a la festivitat, des de la benedicció d’animals fins a les ballades tradicionals, mercats populars i dinars. Els pobles catalans esdevenen grans escenaris de convivència, on tothom pot gaudir de l’ambient festiu i de la gastronomia local.
Cada any, l’últim diumenge de gener, Valls, la ciutat d’origen de la calçotada, es transforma en l’epicentre d’una de les festes gastronòmiques més emblemàtiques de Catalunya.
La Gran Festa de la Calçotada és una jornada plena de tradició, diversió i, per descomptat, calçots. Aquest esdeveniment tan esperat per locals i visitants se celebra amb una gran varietat d’actes que giren al voltant d’aquest autèntic deliciós plat. A la festa podreu gaudir de cercaviles, demostracions de cuina, concursos de calçots, salsa i de menjar calçots, amb un ambient festiu que inunda els carrers i places de Valls.
La jornada comença a les 10 del matí amb les primeres activitats a les places de la ciutat: a la Plaça de l’Oli, es realitzaran demostracions de com coure els calçots a la graella; a la Plaça del Blat, es duran a terme els concursos de cultivadors de calçots i de salsa de calçotada. A la Plaça del Pati, a partir de la 1 del migdia, es celebrarà el concurs de menjar calçots per veure qui és capaç de menjar més en un temps determinat, tot seguit del lliurament dels premis als guanyadors.
La Gran Festa de la Calçotada és una gran oportunitat per submergir-se en una tradició que fa més de 120 anys que es celebra a Valls. Des de finals del segle XIX, aquesta festa gastronòmica ha passat de generació en generació, i avui dia és una de les cites més importants per als amants de la cuina catalana. Si busques una autèntica calçotada amb la millor vista sobre els camps de Valls i la serralada de Miramar, no et pots perdre aquesta festa, que marca l’inici de la temporada calçotaire, que dura fins a l’abril.
Vine a Valls i celebra amb nosaltres la Gran Festa de la Calçotada, una jornada única que reflecteix l’essència de la cultura i la gastronomia catalana. T’hi esperem!
Cada febrer, en els pobles més amagats i encisadors dels Pirineus Orientals, una tradició centenària torna a prendre vida per celebrar la Festa de l’Ós. Aquest esdeveniment únic, que barreja el carnaval més salvatge amb rituals carregats de màgia i llegenda, et transporta a un temps antic on l’home i la natura convivien de manera molt diferent a com ho fan avui. Arles, Prats de Molló i Sant Llorenç de Cerdans es converteixen en escenaris d’una festa transgressora que no només celebra la victòria de l’home sobre l’ós, sinó també la força de la comunitat, la música popular i el més pur esperit de la cultura pirinenca.
La Festa de l’Ós no és només un carnaval de disfresses i rues, sinó una fusió de llegendes, rituals i diversió. En un ambient ple de màgia, els pobles es converteixen en un teatre a cel obert on l’ós, segons la llegenda, segresta una jove del poble. Els vilatans, units per l’amor i la solidaritat, organitzen una gran cacera per rescatar-la. Quan l’ós és capturat, se li retira el pèl amb una destral, transformant-se en home, i celebrant així la victòria de l’home sobre l’animal. Aquesta llegenda, que simbolitza la transformació i el triomf de l’home sobre la bèstia, és una part fonamental de la festa. És una festa de transformacions, rituals i colors, on les comunitats s’uneixen per mantenir viu un dels carnavals més antics de la tradició catalana.
La Festa de l’Ós es celebra en tres municipis: Arles de Tec, Prats de Molló i La Presta i Sant Llorenç de Cerdans. Cada poble aporta una versió pròpia de la festa, però totes comparteixen el mateix esperit festiu i transgressor.
Arles de Tec comença la jornada amb un gran dinar a la plaça del poble. Després, els caçadors surten en busca de l’ós per protegir la jove en perill. Els vilatans representen diferents escenes i interactuen amb l’ós, fins que, finalment, és afaitat a la plaça, recuperant així la seva forma humana.
A Prats de Molló i La Presta, el ritual té lloc quan tres joves es cobreixen amb pells d’animals i s’empastifen amb oli i sutge. Aquests joves persegueixen els vilatans amb les seves “urpes”, creant una atmosfera divertida i salvatge. Si et trobes en el seu camí, pots acabar tacat de sutge*!
Finalment, a Sant Llorenç de Cerdans, la festa combina la transformació de l’ós en home amb una gran rua de Carnaval. Els vilatans participen en una boja persecució pels carrerons del poble fins que l’ós és capturat i afaitat, recuperant la seva forma humana. Després de la seva transformació, té el privilegi de triar a una jove de l’assemblea.
*El sutge és una substància negra i enganxosa que es forma quan la matèria orgànica crema incompletament. A la Festa de l’Ós, els participants s’embruten de sutge per crear una imatge salvatge i perseguir els vilatans durant els rituals de la festa.
La Festa de l’Ós és molt més que una festa, és una immersió en les tradicions pirinenques. Sardanes, danses i música popular acompanyen el recorregut de la festa, creant una atmosfera de convivència i festivitat que atrau tant als veïns com als visitants. El ritual de la transformació de l’ós, el carnaval salvatge i l’alegria col·lectiva converteixen aquesta festa en un esdeveniment inoblidable.