Agramunt es prepara per a la 35a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra

El certamen, que tindrà lloc el 12 i 13 d’octubre, oferirà degustacions, tallers i activitats per a tota la família, tot destacant els sabors i tradicions del torró d’Agramunt i la xocolata a la pedra, amb espais temàtics i música en viu.

Els dies 12 i 13 d’octubre, Agramunt es convertirà en l’epicentre del món del dolç i del producte agroalimentari de qualitat amb la celebració de la 35a edició de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra. 

Aquest esdeveniment, que s’ha consolidat com un dels certàmens de referència del calendari firal català, ofereix als visitants una experiència multisensorial que destaca no només pel seu contingut gastronòmic, sinó també per la seva capacitat d’atraure un públic divers, amb activitats que abracen la cultura, la tradició i la innovació.

Una trajectòria de més de tres dècades

Des del seu naixement l’any 1988, la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra ha anat creixent fins a convertir-se en un referent no només per als amants del torró i la xocolata, sinó també per als professionals de la gastronomia i del producte agroalimentari. Nascuda com un mercat local de torró, aquesta fira ha evolucionat any rere any fins a esdevenir un gran esdeveniment on el torró d’Agramunt i la xocolata a la pedra, dos pilars de l’economia local, en són els grans protagonistes.
La fira d’Agramunt ha anat expandint els seus horitzons per adaptar-se als canvis en el món de la gastronomia i el consum, tot oferint un espai on es poden descobrir noves propostes, tant en l’àmbit del dolç com en el de l’agroalimentació, sense perdre mai de vista les seves arrels. 
Aquest certamen s’ha consolidat com un punt de trobada clau per a productors i consumidors, gràcies a una oferta que no es limita només als estands firals, sinó que s’estén pels carrers d’Agramunt i engloba una experiència completa que abraça tots els sentits
 
 

Un cap de setmana dedicat als sabors i la tradició

Durant tot el cap de setmana, Agramunt es transformarà en una gran festa gastronòmica i cultural. El Pavelló Firal serà el centre neuràlgic de la fira, dividit en dos grans espais: el pavelló dolç i el pavelló agroalimentari. En el pavelló dolç, els torronaires d’Agramunt, emparats per la Indicació Geogràfica Protegida (IGP) Torró d’Agramunt, compartiran espai amb altres expositors del món del dolç, oferint al públic l’oportunitat de tastar, comprar i aprendre sobre l’elaboració de torrons i xocolates de qualitat. 
L’Aula del Gust serà un dels espais estrella dins d’aquest pavelló, on els millors pastissers i cuiners del país demostraran el seu mestratge en sessions de cuina en directe, fent gala de la seva creativitat amb aquests productes tan tradicionals.
El pavelló agroalimentari, d’altra banda, reunirà els millors productes de proximitat, com ara olis, embotits, salses, vins i caves, o pa, entre molts altres. Aquest espai es complementarà amb l’Aula de Tast, on els visitants podran participar en tastos guiats per productors locals, que oferiran una visió detallada dels seus productes, la seva producció i les seves aplicacions culinàries. Aquestes sessions són una gran oportunitat per descobrir de primera mà la qualitat dels productes de la zona i aprendre a apreciar-los amb més profunditat.
 

Espais temàtics per a tota la família 

Un dels punts més icònics de la fira és l’Espai de la Cuita, on es podrà presenciar el procés tradicional d’elaboració del torró d’Agramunt. Aquest procés, que segueix mètodes antics, es mostrarà al públic a través de demostracions en directe, permetent als assistents veure com es realitza la cuita del torró i tastar-ne el resultat final. Aquest espai és especialment atractiu per a aquells interessats en la història i la tradició de l’elaboració artesanal d’aquests dolços.
A més, la fira també està pensada per a les famílies, amb activitats adaptades per als més petits. L’Espai Cuinetes oferirà tallers creatius pensats per a infants, on podran participar en activitats relacionades amb la cuina i els dolços, despertant el seu interès per l’alimentació i la creativitat culinària d’una manera lúdica i educativa.

La fira s’estén pels carrers d’Agramunt

Més enllà dels pavellons, la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra s’expandeix pels carrers del centre històric d’Agramunt, omplint-los de vida amb parades d’artesania i productes agroalimentaris. Aquest mercat a l’aire lliure ofereix una experiència autèntica, on els visitants poden passejar entre les parades, tastar productes locals i descobrir artesania tradicional. 
A més, el patrimoni històric d’Agramunt també estarà a l’abast dels visitants, amb jornades de portes obertes que permetran conèixer millor la història i la cultura d’aquesta vila amb més de mil anys d’història.
 

Música en viu i gastronomia a les Foodgonetes

Un altre dels punts àlgids de la fira serà la Plaça Fondandana, on s’instal•laran les «Foodgonetes», una zona de foodtrucks que oferiran una àmplia varietat gastronòmica en un ambient relaxat. Aquest espai es complementarà amb concerts de música en viu durant tot el cap de setmana, on grups emergents de l’escena catalana posaran la banda sonora a l’esdeveniment. 
La combinació de gastronomia i música converteix aquest espai en un punt de trobada perfecte per a aquells que volen gaudir d’un àpat o una copa en un ambient distès, tot escoltant bona música.
 

Un certamen que combina innovació i tradició

Una de les claus de l’èxit continuat de la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra és la seva capacitat de combinar tradició i innovació. Els torronaires i xocolaters d’Agramunt treballen any rere any per oferir noves propostes que no només posen en valor els productes tradicionals, sinó que també busquen adaptar-se als nous gustos i tendències. 
Així, tot i que el torró d’Agramunt continua sent l’emblema de la fira, aquest dolç ha deixat de ser considerat exclusiu de les festes nadalenques i ha esdevingut un producte que es pot consumir durant tot l’any, gràcies a la seva versatilitat i a les innovacions que es presenten cada any en aquest certamen.
 
La Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra no només és una oportunitat per tastar i comprar els millors productes, sinó que també és un espai de trobada i interacció entre productors, cuiners, pastissers i visitants. Això permet que el públic pugui conèixer de primera mà les novetats del sector i entendre millor el treball que hi ha darrere de cada producte.

Un cap de setmana inoblidable per als amants de la gastronomia

En definitiva, la Fira del Torró i la Xocolata a la Pedra d’Agramunt ofereix una experiència única, on la tradició, la cultura i la gastronomia es fusionen per crear un cap de setmana inoblidable. Tant si ets un amant del torró i la xocolata com si simplement vols gaudir d’un ambient festiu i familiar, aquesta fira és una cita imprescindible. El poble d’Agramunt es converteix en una gran festa on tots els sentits són protagonistes, i on cada racó ofereix alguna cosa nova per descobrir.
 

Destacats

Restaurant Blanc i Negre 2

AGRAMUNT

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat