Reformes i Tendències per Renovar la Llar: Consells, Estils i Solucions Sostenibles"

Són molts els que han experimentat una reforma a casa seva. Reformar un habitatge, un pis o una habitació sempre implica un repte. Cada propietari vol incorporar elements o objectes que considera essencials, mentre decideix descartar-ne d’altres. A més, cada espai té un estil decoratiu particular, i seguir-lo mai resulta una tasca senzilla. Per aquest motiu, els decoradors, decoradores i interioristes han de fer un gran esforç per harmonitzar tot en un mateix entorn. Des de grans cases amb vistes al mar o envoltades de muntanyes fins a petits apartaments en ple centre de la ciutat.

Per evitar maldecaps, és fonamental planificar amb antelació i prendre totes les precaucions possibles per garantir que el resultat final sigui satisfactori i s’ajusti a les expectatives. Les despeses inesperades, els acabats de mala qualitat o els retards en la finalització de l’obra són situacions habituals. Seguint unes pautes bàsiques abans de començar, i amb una bona planificació, assessorament i control, es poden evitar imprevistos, excuses no desitjades i una mala inversió de temps i diners.

Abans de començar una reforma, per simple que sembli, és recomanable buscar l’assessorament d’un tècnic qualificat. Segons dades del col·legi professional d’aparelladors, arquitectes tècnics i enginyers de la construcció de Tarragona, el 90% de les reformes haurien estat més exitoses si s’hagués seguit aquest consell. Mentre un mateix pot pintar una habitació sense problemes, per enderrocar parets o modificar la distribució de la casa, una opinió tècnica pot ser clau.

Tendències actuals en reformes de la llar

Les tendències en reformes evolucionen constantment. Si vas fer una reforma fa deu anys, probablement els canvis que vas introduir hagin passat de moda. Igual que en la moda, en la decoració també hi ha tendències. Tot i això, no és necessari renovar completament la casa cada vegada que hi ha nous estils, però és important mantenir-la actualitzada per evitar que sembli antiquada o descuidada.

Segons la plataforma ‘Reformadisimo’, especialitzada en interiorisme, l’estil industrial està en voga. La combinació de materials metàl·lics i fusta natural és una aposta segura. Separar espais amb columnes metàl·liques o crear arcs amb maons o escaiola pot resultar ideal en espais oberts. En aquest sentit, menys és més.

Els sostres també estan guanyant protagonisme, amb acabats d’escaiola que segueixen patrons geomètrics. Els revoltons de coberta també estan en auge.

Les bigues de fusta exposades són un altre element que segueix en tendència, especialment en ambients rústics, aportant calidesa i caràcter als espais. Incorporar-les en sostres d’espais diàfans ajuda a definir les línies de l’estança.

Tot i que les línies rectes continuen dominant en la decoració, en els salons comencen a introduir-se les línies corbes, que aporten un toc acollidor. Pel que fa a l’estil vintage, segueix sent una aposta popular, combinant elements antics restaurats amb materials metàl·lics. Les parets de fusta o maons naturals també segueixen sent un element destacat.

Cases multigeneracionals

No podem parlar de reformes sense esmentar les cases multigeneracionals, una tendència que ha anat en augment en els últims anys. Tot i que la convivència de diverses generacions en una mateixa llar sempre ha estat comuna a Espanya, actualment els joves adults sovint es veuen obligats per motius econòmics a viure amb els seus pares. Per facilitar la convivència, es poden adaptar els espais de la casa, creant zones privades i compartint espais comuns com la cuina, però amb dormitoris amb banys propis i sales d’estar independents.

Distribució i disseny d’espais

Un cop decidit què necessitem realment a casa, podem pensar en una nova distribució dels espais. Hi ha diverses eines gratuïtes en línia que ens poden ajudar a esbossar la nova configuració.

Reformes en banys

Anteriorment, els banys eren sovint considerats espais poc rellevants, prioritzant-se la funcionalitat per sobre de l’estètica. Ara, però, es busca convertir-los en zones de relaxació. Encara que es poden fer reformes importants per guanyar espai o lluminositat, també hi ha millores que no requereixen grans obres.

La clau és tenir clar què es vol aconseguir, optant per banys pràctics però sense elements innecessaris. Els sanitaris penjants, mampares transparents i mobles de disseny són bones opcions per aprofitar l’espai. També es poden utilitzar rajoles grans o pintar amb productes especials per habitacions humides per fer el bany més espaiós.

Sostenibilitat i estalvi energètic

Si busques una llar més sostenible, hi ha diverses maneres d’aconseguir-ho. Tot i que la instal·lació de plaques solars és molt popular, no sempre és viable en pisos. Alternatives com el canvi de finestres velles per models de PVC o alumini amb trencament de pont tèrmic milloren l’aïllament de la casa, ajudant a reduir el consum energètic.

Fins i tot canvis senzills com renovar les finestres o donar una mà de pintura poden transformar l’aspecte d’una estança.

Cuines obertes

Les cuines tancades han quedat enrere. Avui en dia, el que es porta són les cuines integrades amb el saló, formant part de l’espai central de la casa. Els materials naturals com el marbre o la fusta, o fins i tot els seus equivalents sintètics, són la tendència predominant. Els mobles blancs, grisos o amb tons fusta creen ambients relaxants, mentre que aquells que busquen un toc atrevit opten per colors foscos com el blau o el verd en acabats mats.

L’objectiu és que la cuina sigui un espai multifuncional, perfecte tant per cuinar com per socialitzar, treballar o passar temps en família. Així mateix, les illes continuen sent un element desitjat en molts projectes de reforma.

Actualitzant l’habitatge

No totes les reformes han de ser de gran magnitud. Donar-li un aire fresc a la casa de tant en tant és una manera senzilla i econòmica de renovar-la. Repareu les parets, pinteu-les amb colors actuals i canvieu alguns tèxtils per aconseguir una imatge renovada i moderna.

Amb aquests petits canvis, aconseguiràs que la teva llar transmeti una sensació totalment diferent, adaptada a les tendències actuals.

Destacats

Aluminios Bigues

BIGUES I RIELLS

tot-catalunya.cat  /  C/ Joan Prim, 83 1º Planta -08400 Granollers –  Tel. 93.840.52.90  /  info@tot-catalunya.cat